marți, 17 mai 2011

Michel de Nostredame, Nostradamus



Michel de Nostredame, sau Nostradamus, asa cum este cunoscut in zilele noastre, s-a nascut pe 14 decembrie 1503 si a murit pe 2 iulie 1566, insa faimoasele sale preziceri continua pana in 3797. “Scrierile mele vor fi mai bine intelese de cei ce vor veni dupa moartea mea”, afirma acesta. Primele invataturi despre matematica, astronomie si astrologie, dar si latina, greaca si ebraica, le primeste de la bunicul sau Avignon.
Mai tarziu urmeaza cursurile facultatii de medicina din Montpellier, dar este nevoit sa intrerupa studiile in 1526 din pricina unei epidemii de ciuma. Participa la ingrijirea bolnavilor extrem de contagiosi si le recomanda o igiena stricta si un regim alimentar bogat in vitamina C. Tratamentul indicat de Nostradamus este extrem de neobisnuit pentru vremea respectiva cand majoritatea doctorilor recomandau “luarea de sange” indiferent de suferinta bolavului. Trei ani mai tarziu isi reia cursurile, dar este exmatriculat rapid fiindca practica medicina fara a avea diploma. A gresit Nostradamus?In 1531 se casatoreste.
Trei ani mai tarziu, sotia si cei doi copii ai sai mor, se pare ca din pricina ciumei, motiv pentru care in urmatorii ani Noastradamus isi dedica viata luptei impotriva acestei boli necrutatoare. In 1547 se recasatoreste in Franta cu o vaduva bogata, Anne Ponsarde, care ii daruieste sase copii.
Noua situatie financiara ii permite lui Nostradamus sa se concentreze asupra profetiilor dicatate de “un spirit angelic” care, sustinea prezicatorul, i se arata in momentele de maxima concentrare. Pentru a intra in transa, Nostradamus se concentra asupra focului, sau asupra apei, ori folosea drept adjuvanti substante usor halucinogene. Este cunoscut ca fiind pasionat de stiintele oculte, iar acest interes este cat se poate de vizibil manifestat in scrierile sale.
Nostradamus a murit in 1566, lasand in urma sa multe semne de intrebare. Se spune ca acesta si-ar fi prezis propria moarte: “Langa banca si pat voi fi gasit mort”. Intr-adevar, a fost gasit mort intre pat si masa de lucru.
Oare Nostradamus a fost cu adevarat inzestrat cu puterea de a vedea in viitor sau a fost un genial farsor? Multi tind sa ii acorde toata increderea, altii sustin ca scrierile sale sunt extrem de interpretabile si nu pot fi intelese decat odata ce evenimentul s-a produs, prin urma nu prezic nimic! Totusi, lasand deoparte legendele si prezicerile care inca nu s-au indeplinit, profetiile legate de
Napoleon si Hitler sunt atat de exacte incat dau de gandit.
Reper 2
Nostradamus a studiat latina, greaca, ebraica, matematica, astronomia si astrologia. A sustinut teoria coperniciana potrivit careia pamantul e rotund si graviteaza in jurul Soarelui, cu 100 de ani inainte ca Galilei sa fie persecutat pentru aceeasi credinta. Cand avea 19 ani, s-a decis sa studieze medicina si s-a inscris la cea mai celebra scoala a timpului, Montpellier. Înainte sa apuce sa-si termine studiile, regiunea a fost cuprinsa de ciuma, iar Nostradamus a trebuit sa paraseasca universitatea ca sa trateze bolnavii. Înca de pe atunci, a aplicat o metoda revolutionara, pentru ca nu era de acord cu strategiile celorlalti medici, care implicau sangerari abundente ale pacientilor. Şi-a continuat studiile dupa 7 ani, dar a plecat din Montpellier, tocmai din cauza ca devenise un medic controversat, revolutionar, care refuza sa le provoace sangerari pacientilor sai.
În 1538, ciuma s-a raspandit si in Agen, locul in care Nostradamus se stabilise impreuna cu sotia sa si cei doi copii. Desi a tratat mii de pacienti, Nostradamus nu a putut sa-si salveze familia. Atat sotia cat si copiii sai au fost rapusi de ciuma. A fost o perioada total nefasta pentru Nostradamus: familia sotiei sale, destul de instarita, i-a cerut zestrea inapoi fetei inapoi, Inchizitia l-a acuzat de erezie si, colac peste pupaza, s-a certat cu cel mai bun prieten al sau, gazda sa din Agen, asa ca a luat drumul pribegiei. Cam in aceasta perioada incep sa apara primele sale profetii.
Întors acasa, in Franta, dupa mai multi ani, lui Nostradamus ii merge vestea de “profet” si este chemat, in 1556, la curtea regala de regina Caterina de Medici. Se pare ca regina a fost foarte impresionata de profetiile sale si mai ales de cele referitoare la soarta copiilor ei si la moartea sotului sau, regele Henric al II-lea. Trei ani mai tarziu, in 1559, profetia legata de moartea regelui s-a adeverit, iar regina i-a acordat lui Nostradamus titluri nobiliare si chiar o redeventa lunara. Nu suferea el de inanitie, pentru ca se recasatorise cu o vaduva bogata.
Ba dimpotriva, Nostradamus suferea de guta si de artrita (boli specifice persoanelor cu o alimentatie bogata in delicatesuri din carne) si se pare ca si-a prezis si propria moarte, avertizandi-si valetul, cand s-a dus la culcare in seara de 17 iunie 1566, ca nu-l va mai gasi viu a doua zi dimineata.
Nostradamus si-a scris profetiile in urma unor meditatii pe un tripod de bronz, in timp ce privea fix catre o flacara. Catrenele sale, organizate in asa-zise “centenare”, care nu au nicio legatura cu perioada de 100 de ani pe care o denumesc, ci se refera la seriile de cate 100 de catrene pe care le contin, sunt scrise in franceza, dar contin multe cuvinte latinesti, grecesti si ebraice. Ca sa le descifrezi, este nevoie de foarte multe cunostinte, iar interpretarea lor este mai degraba un hazard. Unii cercetatori au observat ca, in unele parti, primele doua versuri ale catrenelor se refera la o perioada de timp, iar ultimele doua, la o cu totul alta. Nu este o regula generala, dar e cert ca profetiile lui Nostradamus nu sunt scrise cronologic si nici nu ofera date matematice. Sunt mai degraba poezii, cu metafore si figuri de stil, care se refera la evenimente din viitor foarte greu de identificat. Totusi, pentru unele evenimente, Nostradamus ofera date precise – an, luna si chiar zi – si pentru unele personaje da chiar nume concrete (catrenele despre care se crede ca se refera la Hitler contin numele Hister, pe care il numeste “fiu al Germaniei”).
Un fapt care i-a sporit faima lui Nostradamus s-a petrecut in anul 1700. Dupa moartea profetului s-a crezut mult timp ca in mormantul sau se afla un inscris cu cheia rezolvarilor tuturor enigmelor din Profetii. Mormantul sau a fost deschis abia in anul 1700, dar inauntru nu s-a gasit nimic edificator. Cu o exceptie: pe pieptul scheletului care devenise Nostradamus ramasese o amuleta pe care era inscris: 1700.
Repere 3
Nostradamus: Tineretea
Data nasterii sale (14 decembrie 1503) este discutabila. S-a nascut in Saint-Remy in Provence (sudul Frantei). Copilul Michel, a fost necircumcis si a fost crestinat, pastrand in acelasi timp si traditiile evreiesti din Schalscheleth Hakabbalah, care l-au ajutat in misiunea sa profetica. Se pare ca a fost cel mai mare din cei 18 (dupa altii cel putin 9) copii ai familiei. Tatal sau se numea Jaume de Nostredame, comerciant de cereale si apoi notar regal. Mama sa era Reneé de Saint-Rémy.
Numele de Nostradamus provine de la bunicul sau, Crescas de Carcassone, evreu convertit la catolicism.
Anii de studiu
Nascut in St. Rémy, locul primei comunitati cabalistice din Franta, Michel de Nostradam a fost un adept al acestei stiinte, aceasta ajutandu-l in misiunea sa profetica. În acelasi timp, toata viata sa, a fost in aparenta un crestin convins, fapt pentru care a si fost acceptat la Universitatea din Avignon. Mai tarziu a dorit sa studieze medicina, fiind acceptat de venerabila Universitate din Montpellier. Dar studiile sale au fost intrerupte brusc, cand ciuma bubonica s-a abatut asupra sudului Frantei, in 1525. În timp ce multi medici au parasit speriati regiunea, Michel calatorea curajos dintr-un loc in altul pentru a ingriji victimele bolii extrem de contagioase. Nostradamus a reusit sa se impuna pe un teritoriu necunoscut dupa ce a preparat o pulbere purificatoare care i-a facut numele cunoscut. Totusi, aproape ca i s-a refuzat acordarea titlului, la absolvire, patru ani mai tarziu, poate din cauza acuzatiilor aduse de colegii invidiosi. Dar a fost pus in drepturi datorita recunostintei taranilor si respectului celorlalti studenti.

Nostradamus: Viata familiala
Datorita experientei acumulate in tratarea ciumei, in 1533 si-a deschis un cabinet in Agen, localitate pe fluviul Garonne si s-a casatorit cu o tanara cunoscuta ca fiind bogata, foarte frumoasa si apreciata. Aveau deja o fiica si un fiu, cand Inchizitia, institutie a Bisericii menita sa suprime erezia, a intervenit in viata lor. Nostradamus (cum isi spunea la acea data) a fost chemat in fata unei instante ecleziastice, pentru ca ar fi facut o afirmatie ireverentioasa despre o statuie a Fecioarei Maria. Cand s-a intors acasa, a aflat ca atat sotia, cat si cei doi copii murisera de ciuma. Suferinta pierderii familiei a fost alimentata si de pe urma criticilor aduse in acest sens, la care s-a mai adaugat chemarea in instanta, formulata de rudele innebunite de durere (n.p. – mai mult de lacomie decat durere[necesita citare]) din partea sotiei, pentru a returna zestrea. Traumatizat de pierdere, in urmatorii zece ani medicul inimos si-a reluat calatoriile prin mai multe regiuni din Franta, Italia si Sicilia, reusind sa-si castige faima de facator de minuni. Dupa ce i s-a acordat o pensie viagera, s-a stabilit la Salon-de-Provence, o localitate intre Marsilia si Avignonsi a infiintat un laborator de produse cosmetice. Pe 11 noiembrie 1547, Michel, in varsta de patruzeci si patru de ani, s-a casatorit a doua oara cu Anne Ponsarde Gemelle, o vaduva bogata, cu care a avut sase copii.

Nostradamus: Profetia
Începerea revelatiilor
Cum noua sa situatie financiara ii permitea sa nu mai practice permanent medicina, Nostradamus s-a orientat spre stiintele oculte. Si-a transformat podul casei in observator astronomic, unde urcat pe trepied, urmarea bolta instelata si sustinea ca afla secretele viitorului de la lumina interioara, vocea.
La inceput, si-a facut cunoscute prezicerile printr-o serie de cartulii modeste pe care a inceput sa le publice din 1550. Dar treptat si-a pierdut total interesul pentru urmarirea conditiilor meteorologice si a fazelor lunii.

Nostradamus: Curtea Frantei
Individul scund si vioi, cu barba lunga si deasa, este considerat o ciudatenie la somptuasa Curte renascentista a regelui Henric al II-lea al Frantei. Cunoscut ca fiul unor evrei convertiti, pasionat de astrologie si de alte stiinte oculte, Nostradamus a fost invitat la Paris in 1556 mai mult pentru amuzament. Dar profetiile sale despre rege ii vor aduce faima internationala. Una dintre acestea parea adevarata, dar fara de indoiala ridicola, sugerand ca un barbat chior va deveni curand rege. O alta, in mod caracteristic criptica, interpretabila: Leul tanar il va infrange pe cel mai batran pe campul de lupta, intr-o singura lupta. Îi va strapunge ochii in cusca aurita; doua rani intr-unul, apoi va pieri de o moarte naprasnica.
La 1 iulie 1559, pe cand regele participa la un turnir, accidental, lancea prietenului sau, care ii era adversar in competitie, a strapuns coiful regal de aur si a patruns in ochi. Faptasul ingrozit, contele de Montgomery, era mai tanar decat suveranul; o aschie din arma rupta i-a provocat acestuia o a doua rana, iar regele a indurat dureri cumplite timp de zece zile, dupa care a murit. În tot acel timp el avea sa fie si sa ramana singurul suveran al Frantei cu un singur ochi.

Nostradamus: Consilier regal
Pe fontul tulburarilor interne, in Franta multi, asemenea reginei Caterina de Medici, nu simteau nevoia ca istoria sa confirme spusele medicului. Prezicerea acestuia despre moartea sotului ei a fost suficienta. Fara indoiala, ei i se datoreaza numirea lui ca medic curant al fiului acesteia, Carol al IX-lea.
Potrivit unei povestiri cunoscute, Nostradamus a chemat odata un inger, numit Anael, si i-a cerut sa ii dezvaluie intr-o oglinda magica soarta copiilor reginei. Oglinda i-a aratat pe cei trei fii domnind pe rand pentru scurta vreme, in timp ce ginerele ei aflat in disgratie, Henric de Navarra, ar fi urmat sa domneasca 23 de ani. Speriata, regina a cerut sa fie oprit acel spectacol neplacut. De fapt, probabil ca Nostradamus a vizitat-o la Curte doar pentru a face horoscopul atat pentru ea, cat si pentru copii ei. Este foarte probabil ca Nostradamus sa fi fost suficient de abil sa isi dezvaluie viziunile neplacute in expresii ambigue, avand in vedere ca monarhii absoluti indiferent cat de amabili se aratau la inceput fata de clarvazatori erau renumiti pentru pedepsirea mesagerilor din cauza mesajului lor. Cuvintele lui Nostradamus au fost amintite cu admiratie.

Opunandu-se impecabil magicenilor si vrajitorilor, conducatorii Bisericii Romano-Catolice ar fi vrut sa-l arda pe rug pe acest profet periculos de exact. Taranii, crezand ca prezicerea a fost de fapt un blestem, l-au ars in efigie. Numai datorita protectiei reginei vaduve, Caterina de Medici, a scapat de executie.

Nostradamus: Catrene
Aflata in pragul unui razboi civil, Franta a oferit un teren propice profetiilor sumbre si criptice ale lui Nostradamus, publicate in 1555 primele 100 din cele aproape 2000 pe care le va publica pana in 1557. Aceste Centurii s-au bucurat imediat de succes si l-au introdus pe autor la Curte.
Recunoscand ca in mod constient a ales o exprimare criptica, Nostradamus scria intr-un limbaj obscur, pornind de la franceza contemporana lui, dar presarata cu expresii si cuvinte din italiana, greaca, spaniola, ebraica si latina.
Fiecare prezicere consta din patru versuri, un catren, dar niciunul nu aduce a poezie. Vizionarul sustinea ca acest stil il proteja de pedeapsa celor puternici, care nu pareau sa fie intotdeauna incantati de ceea ce le prezicea. Dar alti observatori mai sceptici sunt de parere ca stilul vag este adoptat in mod constient pentru a lasa scrierile deschise interpretarilor. În consecinta, exista probabil aproape 400 de interpretari diferite ale Centuriilor, fiecare incercand sa dezvaluie secretele profetilor, care continua pana in anul 3797. “Scrierile mele vor fi mai bine intelese de cei ce vor veni dupa moartea mea”, scria clarvazatorul.
Timp de 3 ani, Nostradamus a scris peste 900 de catrene si centurii despre prezicerea viitorului. În aceste lucrari, Nostradamus prevesteste despre viitorul lumii, 70% din ele fiind implinite pana in prezent.Prevesteste despre domnia lui Napoleon, despre Al doilea razboi mondial, despre ascesiunea lui Hitler, despre asasinarea Presedintelui american John F. Kennedy, despre aselenizare. Într-un catren Nostradamus ne vorbeste despre “cerul in flacari”, “noul oras”, “traznet urias” si “doi frati rapusi”. Multi care au analizat acest catren au concluzionat ca ar fi vorba chiar despre atentatele din 11 septembrie 2001.
El mai relateaza ca va fi si cel de-al Treilea Razboi Mondial, care va dura 27 de ani, mentionand si venirea Antichristului din Orientul Mijlociu. Se crede ca al 3-lea Razboi Mondial va incepe dupa moartea ultimului Papa (cel ce va urma dupa moartea Papei Benedict al XVI-lea), care va fi asasinat de anticrist.
În catrenele sale foloseste notiuni, si denumiri folosite des in prezent, dar care nu existau la vremea respectiva. De exemplu, citind in Centurii numele de Italia, pentru noi nu ar fi nimic ciudat, dar regatul Italiei ia fiinta mult mai tarziu. Dupa V. Ionescu, chiar si despre Romania spune ceva, in termeni istoric inexistenti atunci.

Nostradamus: O celebritate controversata
Pierre de Ronsard scria despre contemporanul sau: Asemenea unui oracol antic, el a prezis timp de multi ani o mare parte a destinului nostru. Evident, profetul s-a bucurat de respectul familiei regale si de o faima tot mai mare, pana la moartea sa, in 1566. Inevitabil, multi au ramas extrem de sceptici in privinta lucrarii sale sau, chiar mai rau, l-au considerat un simplu sarlatan inteligent care profita de cei creduli.
Dupa unii cercetatori, Nostradamus si-a prezis chiar propia moarte: Langa banca si pat voi fi gasit mort. Dupa ce intr-o seara a anuntat ca nu va supravietui noptii urmatoare, s-a stins intr-un acces de guta si a fost gasit mort a doua dimineata in dormitor, langa masa de lucru.

Sursa: Cerceteaza
preluare de pe: http://bloguri.piatza.net/michel-de-nostredame-nostradamus/
preluare de pe: http://bloguri.piatza.net/michel-de-nostredame-nostradamus/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu