vineri, 12 august 2011

Asteroidul Apophis, un asteroid apocaliptic!

Asteroidul Apophis a fost descoperit pe 19 iunie 2004 si a primit acest nume dupa zeul teororii si a distrugerii din mitologia egipteana.
Are un diametru de 270 m si la fiecare 7 ani Apophis trece foarte aproape de terra avand o traiectorie aproape paralela cu cea a pamantului in jurul soarelui.

Oamenii de stiinta precizeaza ca  in 2029 asteroidul Apophis se va afla la o distanta de 37.000 Km fata de pamant, suficient de aproape incat sa fie atras de gravitatia terrei.
Astronomii spun ca Apophis are foarte putine sanse sa loveasca Terra sau Luna in anul 2029.
Dar dupa niste calcule mai amanuntite oamenii de stiinta au anuntat ca desi coliziunea cu Terra are putine sanse sa se petreaca, ramane totusi o amenintare globala deoarece se precizeaza ca in 2036 Aphopis se va apropria si mai mult de pamant ca in 2029 si va fi posibil sa intersecteze cu traiectoaria pamantului.
Oamenii de stiinta au spus ca ne vor putea da mai multe detalii in 2013, atunci vom sti mai exact daca intradevar asteroidul Aphopis se va putea ciocni cu pamantul.



Daca asteroidul Apophis ar cadea pe
pamant, indiferent de zona uscat sau ocean, am putea avea o catastrofa globala, forta lui fiind echivalenta a 1480 megatone de TNT.
Specialistii au estimat ca un asteroid cu diametru de 200-300 nu ar putea duce la un eventual sfarsit al lumii, insa cel mai mare pericol il reprezinta asteroizii care depasesc in diametru 300 m.
Un astfel de asteroid care ar cadea pe terra ar putea duce la sfarsitul vietii de pe pamant.

Chiar daca la ora actuala nu se stie sigur daca asteroidul Apophis se va izbi de Terra in 2039, si oamenii de stiinta spun ca sunt foarte putine sanse, ONU nu poate ignora aceasta situatie indiferent cat de mari sau reduse sunt sansele ca aceasta catastrofa sa se produca.

Asa ca ONU a organizat o misiune pentru devierea asteroidului.
Au fost alesi un  grup complex, format din astronauti printre care si astronautul roman Dumitru Prunariu , ingineri si oameni de stiinta care vor cauta solutii pentru a devia asteroidul Apophis.
Pana in prezent cea mai buna solutie care s-a gasit e trimiterea unei nave spatiale care va folosi gravitatia pentru a devia cursul asteroidului.
Aceasta misiune va costa 300 de milioane de dolari.
preluare de pe: http://apocaliptic-2012.blogspot.com/2011/03/asteroidul-apsolutiophis-un-asteroid.html#more

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu